Eemnesser vlag verbindt

Eemnes had al 80 jaar een eigen vlag, maar er bestond slechts enkele exemplaren van die vlag. Een van die originele vlaggen lag in het archief van de Historische Kring Eemnes.

Vragen van belangstellenden naar de vlag, het 40 jarig jubileum van de HKE en de plannen voor de Feestweek waren aanleiding om de Eemnesser vlag meer onder de aandacht te brengen. Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in 2019 werd de vlag gepresenteerd en werd een voorzichtige start gemaakt met de verkoop. De doorbraak kwam toen het Feestcomité het centrum van Eemnes ging versieren met de vlaggen. Aan heel wat huizen wapperde de vlag die week.

Toen kortgeleden het Coronavirus Nederland in zijn greep kreeg, besloot het Feestcomité om de vlag weer in het centrum op te hangen om daarmee hun steun te betuigen aan iedereen. ‘Het is tijd voor aanpassing en dit zullen we met elkaar moeten doen, samen staan we sterk’ zo schreven zij en deden daarbij een oproep om mee te doen. En aan die oproep werd goed gehoor gegeven. Het gebruikelijke verkooppunt in de Oudheidkamer was vanwege de Coronamaatregelen gesloten. Bestellen  via de bankrekening bleek een goed alternatief en vrijwilligers van de HKE zorgden voor snelle bezorging.

De wapperende vlaggen werken aanstekelijk want steeds meer mensen hebben inmiddels de vlag besteld. De voorraad van de HKE was snel verkocht, maar gelukkig werkte de leverancier goed mee en werden vlot nieuwe vlaggen aangeleverd.

De vlaggenactie trok ook de aandacht van RTV Utrecht die er een leuk item van gemaakt heeft.

In het kwartaalblad van de HKE nr. 2018-4 staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de vlag.

De vlaggen mogen 24 uur per dag blijven hangen en hoeven dus niet, zoals de Nederlandse vlag, bij zonsondergang binnengehaald te worden.

De vlaggen zijn te bestellen:

Maak €13,50 (€12,50 +  €1,- bezorgkosten) op rekeningnummer NL31RABO0315911425 t.n.v. Historische Kring Eemnes onder vermelding van je naam en adres en de vlag wordt zo spoedig mogelijk afgeleverd.

foto wapperende vlag

Klokken luiden voor verbondenheid en hoop

In navolging van de Raad van Kerken die begonnen met het luiden van de kerkklokken op woensdagavond 19.00 uur hebben wij als Klokkenluidersgilde Eemnes afgesproken dat wij, zolang alle Corona maatregelen duren, iedere woensdag om 12.00 uur de klokken handmatig een kwartier lang luiden in de twee kerken: de Hervormde kerk in het centrum en het Dikke Torentje aan de Wakkerendijk. Dit ook als teken van verbondenheid en hoop.

Klokken zijn door de eeuwen heen boodschappers geweest. Soms boodschappers van onheil zoals ruim een eeuw geleden bij de overstroming in Eemnes, maar ook boodschappers van verbondenheid bij rouw en trouw, bij de kerkdiensten en op bijzondere dagen als Koningsdag, 4 en 5 mei.

De luidklokken van de Hervormde kerk zijn van na de oorlog. De klokken van het Dikke Torentje hangen er al zo’n vier eeuwen en hebben in die tijd heel vaak geluid voor brand, storm, oorlog, en bevrijding. Nu luiden ze voor deze tijd waarin het Coronavirus de hele samenleving in verwarring lijkt te brengen hun teken van hoop en verbondenheid.

Related posts