Alles is anders

Wanneer u deze De Rotonde leest, zijn er drie gelegenheden gepasseerd waarbij wij – in andere tijden –

allemaal saamhorigheid voelden: (K/W)oningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dit jaar was alles anders. Geen tonnetje steken in een bomvolle Kerkstraat, geen krachtpatserij op de Braadkamp, geen live muziek op de Wakkerendijk. Dodenherdenking zonder publiek. En geen concerten op 5 mei.

Alles is anders. In de strijd tegen de onzichtbare vijand, om te zorgen dat wij – en écht niet alleen kwetsbare ouderen – gezond blijven, wordt van ons een ander soort saamhorigheid gevraagd; de verantwoordelijkheid om afstand te houden.

Dat geldt ook voor de gemeenteraad. Die vergadert nu op afstand, via beeldschermen. U kunt dat via het internet volgen. Maar het is anders! Voor de raadsleden die het directe contact met anderen missen, en voor al die inwoners die willen inspreken over onderwerpen die hen aangaan.

Daarom is het goed dat raadsbreed gevoeld wordt dat onderwerpen die van groot belang zijn, onderwerpen waarover naar verwachting inwoners willen meepraten, dat die onderwerpen pas aan de orde mogen komen als die inspraak weer goed mogelijk is.

Als voorbeeld: de Regionale Energie-strategie. Daarin leggen Eemnes en de andere gemeenten in de regio Amersfoort vast welke verplichtingen op energiegebied zij op zich willen nemen. Dat is een onderwerp waar de inbreng van zo veel mogelijk Eemnessers nodig is. En dus moet vaststelling van de Regionale Energiestrategie wachten tot zij gehoord zijn.

En dat geldt natuurlijk ook voor de op te stellen Toekomstvisie van Eemnes. Ook die kan niet zonder de inbreng van alle Eemnessers.

Alles is anders. Samen moet het lukken. Moedig voorwaarts, maar houd afstand!

 

Emil Schade, Fractie VVD Eemnes

 

 

Related posts