Stichting Skûtsjevaart Eemland

Stichting Skûtsjevaart Eemland beheert het skûtsje Lutgerdina Smeltekop (1905). Een enthousiast team van vrijwilligers zet zich in voor het behoud van zeilend cultureel erfgoed, en voor de overdracht van (zeil) kennis. In de zomermaanden worden wedstrijden gezeild (o.a. in de klasse a-klein van de IFKS) en kan het schip gehuurd worden voor bedrijfsuitjes, familiefeestjes en educatieve activiteiten rondom de Eem. Ons logo is de Grutto, staand op een meerpaal in de Eem. Deze oer-Hollandse vogel staat symbool voor onze thuishaven, de Eemnesserpolder.
Vooruitblik zeilseizoen 2020
De Lut, deze koosnaam heeft ze na een roerig jaar zeker verdiend, ligt nog in de winterstand op haar nieuwe vaste ligplaats. Dit terwijl de natuur in bloei staat en de roep van de Grutto door de Eemnesserpolder klinkt. Normaal is dit de voorbode van een nieuw zeil seizoen. Net als de rest van Nederland kreeg ook Stichting Skûtsjevaart Eemland te maken met de gevolgen van het Covid-19 virus. Met het verbod op alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 september 2020 is het niet mogelijk om wedstrijden te zeilen of deel te nemen aan evenementen. Daarom richten we ons vizier op het naseizoen. In deze onzekere tijden is het moeilijk vooruitblikken. Daarom vertellen wij in deze nieuwsbrief graag over alle activiteiten van afgelopen winter. Een ding kunnen we u wel verzekeren, de bemanning heeft niet stil gezeten!
Intocht van de Sint en het ontsteken van de verlichting
Deze mooie traditie werd voortgezet. Afgelopen winter werden de goedheiligman en zijn pieten weer veilig in Eemnes afgezet door de Frou Vaartjes en de Lutgerdina Smeltekop. De schepen werden door het prachtige historische Eemnesser sluisje geschut en voeren door de gelijknamige vaart naar het Raadhuisplein in Eemnes. Gedurende de feestdagen bleef de “Lut” hier liggen. Onder toeziend oog van belangstellenden, sponsoren, en twee wethouders werd de door de bemanning aangebrachte verlichting ontstoken. Door de ijzige koude wind smaakte de Beerenburg nog beter en werd er geproost op de succesvolle renovatie.
De roef, de motor, het ruim, de giek… en wat al niet meer.
Met vereende kracht zijn zodra het seizoen geëindigd was de klussen weer opgepakt. Met krabbers en staalborstels in de aanslag, werd er in de herfst gestart met het verwijderen van de oude verf in het ruim. Het mooie glimmende ijzer werd gelijk in een nieuwe grondlaag en vier lagen verf gezet. De Roef (waar vroeger de schipper woonde) is met oude foto’s in de aanslag zoveel als mogelijk in de originele staat teruggebracht, zo werden originele kozijnen en deurtjes teruggeplaatst. Het resultaat mag er zijn! Ondertussen ontfermde en van de oud schippers van de Lut, Rob de Gooijer, zich over onze giek. Deze is weer als nieuw en werd door de bemanning prompt in zeven verse lagen lak gezet. Het vierde grote project deze winter waren de motor en schroefas. Deze bleken beide aan vervanging toe. Met de kundige hulp van Paul Duurland en Sjaak Sijberden werd snel een mooi vervangend model gevonden en geplaatst. Ook werd afgelopen winter een prachtige duurzame ligplaats gerealiseerd door de bemanning in samenwerking met Stichting Eemnessersluis.
Sponsoren en donateurs gezocht
Het behouden van zeilend cultureel erfgoed is een belangrijke maar kostbare zaak. Daarom zijn wij hard op zoek naar donateurs en sponsoren die met een bijdrage ons weer een stap verder kunnen helpen. Mocht u hieraan willen bijdragen of heeft u ideeën over sponsoring dan kunt u contact met ons opnemen via skveemland@gmail.com, wij vertellen u graag over alle mogelijkheden.
©Skydrone Sloten
Afgelopen winter hebben we de culturele ANBI (algemeen nut beogende instelling) status toegewezen gekregen. Door het toewijzen van de ANBI-status is de stichting erkend als instelling die een culturele en maatschappelijke bijdrage levert aan de samenleving. Deze status ondersteunt stichtingen, zoals Skûtsjevaart Eemland, door middel van belastingvoordelen. Zo mogen personen en bedrijven die een donatie doen, deze donatie aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dit heeft dus voordeel voor ons allen.
We willen graag eenieder bedanken voor de steun tijdens dit uitdagende proces. Zij het door een financiële bijdrage of hulp uit verwachte en onverwachte hoek tijdens het klussen. We hopen dat we in de toekomst weer een beroep op jullie mogen doen.
Met sportieve zeilgroet,
Team Skûtsjevaart Eemland

Related posts