Koken met de Franse slag vervolg

Na weer eens door Parijs te hebben gedwaald en een bezoekje aan de Marché au Puces te hebben gebracht kreeg ik trek. Op het terras van een vriendelijke bistro lokte de Croque Madame mij aan.
Niks Hollandse tosti met fabriekskaas en schouderham, maar een culinair kunstwerkje om op te vreten! De Franse gebruiken brioche-brood, maar elk ander stevig brood is prima.

Croque Madame

8 sneden brood
25 gram roomboter
25 gram tarwebloem
250 ml halfvolle melk
1 mespunt gemalen nootmuskaat
4 el dijonmosterd
150 gram geraspte Gruyère
4 plakken boerenham

Verwarm de oven voor op 200 ºC en rooster de sneetjes brood licht. Smelt intussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur de bloem al roerende gaar worden en begint te kleuren. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg al roerende de melk toe en breng alles aan de kook. Nootmuskaat erbij en evt. een snufje zout. Laat 5 minuten koken tot bechamelsaus.

Bestrijk elk sneetje brood aan een kant met een ½ el mosterd en leg ze met de mosterdkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel de helft van de bechamelsaus erover. Leg er een plak ham op en leg daarna de andere sneden brood met de mosterdkant naar onder er op. Bestrijk elke croque met de resterende bechamelsaus en bestrooi ze met de geraspte kaas. Bak de croques 10 minuten in het midden van de oven. Als ze klaar zijn heb je 4 croques monsieur, maar door tijdens het bakken 4 spiegeleitjes te bakken en die er op te leggen worden het croques madame! Lekkere Franse Frites er bij en…

Bonne appetit!

John Krabbendam

Related posts