De Historische Kring Eemnes vertelt ….

Zwaan Kleef Aan op de Zuidwend

Ter gelegenheid van de opening van de Openbare Kleuterschool “Zwaan Kleef Aan” in 1968 aan de Korenschoof is een windwijzer op de nok ervan geplaatst. Ivonne Schot, een leerlinge van Piet Klaasse, ontwierp hem als een studieopdracht op de Rietveld Kunstacademie. Hij beeldt het sprookje ‘Zwaan kleef aan uit’. Na de fusie met de aangrenzende Openbare Lagere School “De Zuidwend” tot basisschool en de daaropvolgende verbouwing, werd de windwijzer op de schoorsteen van de “De Zuidwend” geplaatst. Na afbraak van de school, om plaats te maken voor de Raadsvore, is de windwijzer uit het straatbeeld verdwenen.

Eén van de medewerkers van de HKE meende dat de windwijzer al ergens op de zolder van de Oudheidkamer zou liggen. Na enig zoeken in de voorwerpenregistratie en nog een blik op zolder voor de zekerheid bleek dat niet zo te zijn. Het idee was om er een foto van te maken voor het uit te brengen ‘Eemnesser namenboek’.

Net voor 1 oktober werd de secretaris van de HKE benaderd door de BEL-gemeentewerf, of HKE belangstelling had voor de windwijzer die ooit op “De Zuidwend” had gestaan, anders zou hij in het oud ijzer gaan. Daarop is natuurlijk maar één antwoord mogelijk. Even onder de arm nemen op de fiets ging niet; hij is ca. 2 meter lang en nauwelijks te dragen door één persoon. Kortom de HKE heeft zich nu ontfermt over dit unieke kunstwerk. De volgende vraag is wat ermee te doen. Waar laat je zoiets? Een etage hoger boven de zolder misschien?

Het merkwaardige van de geschiedenis van deze windwijzer is dat hij na het plaatsen nooit meer De Zuidwend heeft verlaten! ‘Ja, maar de school is toch afgebroken?’ zal een willekeurige lezer denken. De Zuidwend, als verbasering van ‘zijdwende’, is de naam van het stuk Eemnes dat is begrensd door de Goyergracht Zuid de Zomerdijk en de lijnen langs en in het verlangde van de Laarderweg en Eemnesservaart. Daaraan ontleende de school zijn naam, want hij stond in dat gebied. De BEL-gemeentewerf staat ook in dit gebied, evenals de Oudheidkamer en Wakkerendijk 1, waar bijgaande foto is gemaakt. [ZwaanKleefAan.jpg]

Related posts