Dorpsgenoten Maarten de Boer en Toon Wortel werken mee aan uniek ‘mannen’ boek

EEMNES Het afgelopen jaar is grafisch vormgever Maarten de Boer uit Eemnes druk bezig geweest met de opmaak van een nieuw boek. In opdracht van uitgeverij Splint Media B.V. verzorgde hij de opmaak van het boek Man & Werkplaats waarin onder andere dorpsgenoot Toon Wortel is geportretteerd. Vrijdag 9 oktober ontvingen beider mannen – op gepaste afstand – een exemplaar uit handen van fotograaf Otto Kalkhoven.

Het idee van het boek komt bij Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen (Groningen) vandaan. Hij is het afgelopen jaar met zijn busje het hele land doorgereden en op zoek gegaan naar mannen met een werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste Oldtimer tot een zelfgebouwd vliegtuig in een loods. Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Otto in zijn greep. De Kortenhoefse uitgeverij vond het een mooi initiatief en besloot er een boek van te maken. Kalkhoven vond 30 unieke mannen van jong tot oud met een werkplaats die hij portretteerde. Eemnesser Toon Wortel werd door de uitgeverij voorgesteld aan Kalkhoven, die direct enthousiast was over de bekende wagenmaker.

De Boer werkt al zo’n 10 jaar met de uitgeverij samen, maar een boek maken met meer dan 350 foto’s was toch een behoorlijke uitdaging.

“Het boek Man & Werkplaats was een buitengewoon leuk project om te doen. Prachtig, professioneel beeld, tekst die ertoe doet en alle vrijheid met betrekking tot de opmaak. Daar word je als vormgever alleen maar heel blij van.

Ik heb de foto’s niet geteld, maar het boek is wel een soort van prettige ‘explosie’ voor je ogen geworden. Er is mijns inziens slechts één minpuntje over dit boek te melden en dat is dat er geen enkele vrouw in voorkomt. Daar is mogelijk in de toekomst volgens mij nog wel een mooie taak voor Otto weggelegd!”

Het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap kost 23,50 euro en is verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Foto: v.l.n.r. Maarten de Boer, Toon Wortel, Otto Kalkhoven.

Related posts