Herfstschoonmaak 2020 in Eemnes

De elfde Lenteschoonmaak, die in maart dit jaar zou worden gehouden in Eemnes, was door de Corona-crisis afgeblazen. Een paar mensen hebben in eigen regie toen opgeruimd, waaronder een student die bezig was met een zwerfvuil-app, om ervaring op te doen.

Afgelopen zaterdag 25 september (Burendag) is daarom de eerste Herfstschoonmaak gedaan door een team van vrijwilligers van de Werkgroep Eemnes Schoon. In de centrale delen van Eemnes deden ca. 30 vrijwilligers mee, waaronder vier kinderen. Het gemeentebestuur was daarbij vertegenwoordigd door burgemeester Roland van Benthem en wethouder Theo Reijn. Een aantal nieuwe deelnemers was ook van de partij. In de Heidehoek deden tien mensen mee onder coördinatie van Ina Panman. Onder de gegeven omstandigheden viel de opkomst alleszins mee. Ook het weer liet zich van zijn beste kant zien, tegen alle voorspellingen in. Iedereen kreeg een paar gratis tuinhandschoenen om te behouden, die gesponsord waren door De Bruin Tuin en Thuis en de Gemeente Eemnes.

De algemene indruk was dat er minder zwerfvuil en rommel lag, afgezien van een paar hot spots, waar blijkbaar rondgehangen wordt. Of het komt door de begroeiing of door beter gedrag of doordat meer mensen ook zelf tussendoor opruimen. We weten het niet. De tijd zal het uitwijzen. Een bijzondere vondst was een ongebruikte hagelpatroon voor een jachtgeweer, die al wat langer in de berm van de Wakkerendijk heeft gelegen; vermoedelijk een slordigheidje. De politie heeft zich ontfermd over dit gevonden voorwerp. Wie een patroon mist (kleur groen), kan hem bij de politie in Baarn misschien nog terugkrijgen …, of krijgt een andere verrassing mee.

We beogen volgend jaar weer de Lenteschoonmaak te kunnen houden. Die zal dan – als alles normaal gaat – zijn op de dag van de Landelijke Opschoondag, zaterdag 20 maart 2021. De eerste aanmelding van een nieuwe vrijwilliger is nu al binnen. Wie volgt? Dit kan bij Jaap Groeneveld, e-mail groen65 apenstaart kpnmail.nl.

Related posts