De nieuwe vloer in de Johanneskerk glanst

LAREN-EEMNES – november 2020. Opnieuw is er een belangrijke stap gezet in het proces van renovatie van de Johanneskerk: de vloer is gelegd en glanst prachtig!

In totaal is er 155m2 verouderd Belgisch hardstenen tegels gelegd. ‘Verouderd’ betekent dat ze eerder zijn gebruikt bijvoorbeeld in een klooster of een kasteel. Waar de Johanneskerktegels vandaan komen, is niet precies bekend wel dat ze in totaal € 24.800,– kosten, per tegel € 160,–!

Dat alles dit jaar voor de Kerst klaar zou zijn, is niet mogelijk. Niet alleen corona heeft voor een rem op het werk gezorgd, maar ook de prachtige extra’s zoals een ‘nieuw’ orgel, voor 1 euro geschonken door de Lutherse Gemeente in Hilversum die haar kerk te koop heeft gezet, vragen tijd. Zo is tijd nodig om het oude orgel in de Johanneskerk te verwijderen, het ‘nieuwe’ te demonteren, weer in elkaar te zetten en te plaatsen. Deze genereuze schenking neemt niet weg dat de verplaatsing en installatie circa € 40.000,– zullen kosten. Maar ook de plannen voor een fraai ontwerp in de glas-in-lood ramen van deze 500 jarige vragen voorbereidingstijd; overleg met ontwerpers, keuzes maken en een wijziging van het bestemmingsplan.

De Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500, onder voorzitterschap van burgemeester Nanning Mol, heeft als doel gesteld om voor de renovatie van het   interieur € 500.000,– aan fondsen te werven om dit cultureel erfgoed, dat volgend jaar 500 jaar bestaat, de uitstraling te geven die het toekomt. Het is zeker vermeldenswaard dat door de grote betrokkenheid van vele ‘Vrienden’, nog ‘maar’ € 40.000,– nodig is! Prachtig dat zo velen de Johanneskerk een warm hart toedragen! Zie daartoe ook de site: www.johanneskerk500-laren.nl.

Verwacht wordt dat de totale renovatie in april volgend jaar zal zijn afgerond.

Related posts