Dorpsdichter Anne Roozeboom over ‘De Burenkaart’

Bij deze editie van De Rotonde worden twee kaarten bezorgd. Op de kaarten staat een gedicht van Anne Roozeboom. De gedachte is dat iedereen deze kaarten, voorzien van een naam en/of persoonlijke boodschap, bij zijn of haar buren in de brievenbus kan doen.

Wat een mooi initiatief! Hoe is dit idee ontstaan?

Birgit Oelkers belde mij een paar weken geleden op. Birgit is buurtwerker in Eemnes, werkzaam bij Versa Welzijn. Samen bespraken we een aantal ideeën om Eemnessers dichter bij elkaar te brengen en Eemnes weer een stukje mooier te maken. Een kaart die alle buren aan elkaar zouden kunnen geven… Het leek mij een eenvoudige, maar doeltreffende manier om voor meer verbinding te zorgen in ons dorp.

Waarom wil je het contact met buren stimuleren?

Uit ervaring weet ik hoe fijn het is als je buren om je heen hebt waar je op kunt rekenen. Toen ik vorig jaar in december met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis moest, bleek dat we zelfs ’s nachts om hulp konden vragen aan onze buren. Goed burencontact betekent voor mij niet dat je regelmatig bij elkaar op bezoek moet gaan of de deur plat moet lopen. Het betekent dat je mensen om je heen hebt, die er voor je zijn als dat nodig is. Dat geeft een veilig gevoel en dat is juist in deze tijd extra belangrijk.

Je zegt ‘juist in deze tijd’. Waarom is burencontact in deze tijd extra belangrijk?

Door corona zijn veel mensen minder in de gelegenheid om familie en vrienden te zien. Je kunt dus ook minder goed een beroep op hen doen wanneer je hulp nodig hebt. Eenzaamheid is ook een grotere zorg in deze tijd waarin minder contact mogelijk is. Goed contact met buren kan het gevoel van veiligheid en verbondenheid vergroten.

Wat hoop je dat er gaat gebeuren?

Mijn wens is dat iedereen op de kaart een persoonlijke boodschap zal schrijven voor de buren en bij hen in de brievenbus zal doen. Een naam of telefoonnummer kan al genoeg zijn. In Eemnes wonen ongeveer 9000 mensen. Wat zou het mooi zijn als iedereen het gevoel heeft dat we er voor elkaar zijn!

Related posts