Stap voor stap steeds fraaier

LAREN – EEMNES – november 2020. Het lijkt stil rondom de bijna 500 jarige Johanneskerk, maar niets is minder waar; binnen wordt hard gewerkt aan de herinrichting. De eeuwenoude zerktegels die in de kerkvloer lagen, worden herplaatst en krijgen een plek in het liturgisch centrum. Dat is het deel rondom de preekstoel en de banken die terzijde staan. Het is ook het deel waar het doopvont komt en de centrale tafel.

De vaart zit er goed in. De elektriciens doen het nodige werk, de stukadoors staan in de startblokken en de interieurgroep heeft een voorlopige keuze gemaakt voor de stoelen. Het worden zo goed als zeker de prima zittende stoelen die ook in de Ontmoetingskerk staan. Alleen de kleur zal anders zijn en meer passen bij het interieur van de Johanneskerk.

Binnenkort begint de aannemer met de renovatie van de bijgebouwen.

Het Weidtmanorgel dat aan de Johanneskerk geschonken is door de  Evangelisch-Lutherse Gemeente in Hilversum, wordt momenteel gedemon-teerd, waar nodig gerestaureerd en daarna tijdelijk opgeslagen totdat er afscheid is genomen van het oude orgel.

Beide partijen, de Gemeente Laren en de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE), besteden ook aandacht aan het terrein rondom de kerk. Het plan is onder andere om in dit buitenterrein de contouren van het in 1869 gesloopte koor aan de Naarderstraat-zijde, in de bestrating terug te laten komen.

Wat zeker voorspoedig gaat is de fondsenwerving: het werven van ‘Vrienden’. De € 500.000,– nodig voor renovatie en inrichting van het interieur, komt in zicht door donaties van veel inwoners van Laren en Eemnes voor dit unieke cultureel erfgoed! 

Foto herplaatsen zerktegels: Rineke Ooijkaas

Foto  Weidtmanorgel: Co Swaan

Related posts