Van pandemie naar pandemonium

2020 gaat de geschiedenis in als één lange cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ en daar waren we niet altijd even goed in, bleek. Er ging héél veel niet door, van het E.K. voetbal tot de Olympische spelen én natuurlijk de tweede termijn van Trump. Die bleek de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ nog niet met succes te hebben afgerond en hij leek dan ook lange tijd de enige die niet doorhad dat hij niet meer mee mocht spelen. Nog een diepe teleurstelling: de nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat niet “Irma Sluis” heten, ondanks overweldigende support voor de onvolprezen gebarentolk van het duo Rutte/ de Jonge. Ook “De Sluizenmoeder” kon geen genade vinden bij de naamgevingscommissie, die na een maandenlange campagne voor het vinden van een nieuwe naam voor deze grootste zeesluis ter wereld de winnaar onthulde: het wordt “Zeesluis IJmuiden”. Je moet er maar opkomen. Maar liefst vijf mensen waren met deze creatieve suggestie gekomen maar alleen de eerste inzender won (de campagne was al duur genoeg) en wordt toepasselijk afgescheept met een taart. Je zou denken dat een dagje gratis schutten als beloning wel het minste was geweest. Of anders met z’n vijven minister Cora van Nieuwenhuizen feestelijk in de nieuwe aanwinst jonassen. Onder het motto: makkelijker kunnen we het niet maken, wel veel leuker. Maar helaas. De laatste kleine deceptie betrof het verbieden van vuurwerk rond de jaarwisseling. Maar ja, wie heeft er nu vuurwerk nodig als je Thierry Baudet hebt? Het knettert en knalt aan alle kanten tussen Thierry en z’n ‘boreale buddies’ van Forum voor Democratie. Onfrisse flirts met nazi-sympathieën en homofobe en antisemitische grappen bleken toch net even teveel van het goede, zelfs voor Theo Hiddema, door de Forum-fans liefkozend ‘De Hiddemeister’ genoemd. Hij motiveerde zijn vertrek als “verband houdende met goede smaak, arbeidsvreugde en eigendunk”. Theo zag de uil van Minerva brakend overvliegen bij zoveel gebrek aan wijsheid en trok z’n conclusies, zeg maar. 

Voor de Eemnesser liefhebbers van andersoortig dan politiek vuurwerk is er toch een klein lichtpuntje: carbidschieten gaat binnen onze gemeentegrenzen niet verboden worden.
Kan ook haast niet, want carbidschieten staat op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed (met stip op nummer 50) en met het ondertekenen van die conventie hebben we beloofd deze traditie te laten ‘gedijen’. En gedijen zal ie. Zo heb je nog eens wat aan dergelijke instituties. Ook op de lijst: midwinterhoornblazen. Nu dacht ik zo: als we die twee tradities nou eens gezellig combineren tot een oorverdovend pandemonium op 31 december, om dit met recht waardeloze pandemie-jaar op de vlucht  te jagen? 

Zuster Obstinata

Related posts