Meer zicht op datum en bouwheer Johanneskerk

LAREN – januari 2021. Doordat de nieuwe vloer tijdens de renovatie van de Johanneskerk 15 cm lager is komen te liggen, moeten preekstoel en het klankbord, dat boven de preekstoel zit, 15 cm zakken. Daardoor komt de balk die boven het klankbord zit, verrassend beter in beeld.

Aat Snaterse schrijft daarover in zijn ‘Geschiedenis van de Johanneskerk in Laren’*, het volgende: ‘De inwijdingsdatum van de kerk is nauwkeurig bekend, want die is vermeld op de balk in de triomfboog, nu recht boven de preekstoel. Daar staat: ‘Dies Lambertus 1521’. Dus: ‘Ingewijd op Sint Lambertus 1521’. En Sint Lambertus viel op 17 september. Aan die tekst is toegevoegd: ‘Mr Lubbertus’, dus weten we ook wie de kerk heeft gebouwd.’

‘In het algemeen wordt aangenomen dat Lubbertus een streekgebonden bouwer was, die opdracht kreeg een eenvoudig kerkje te bouwen. Daarin is hij uitstekend geslaagd: het is een eenvoudig zaalkerkje met kenmerken uit de late gotiek, zoals de vorm van de ramen en de dakhelling. De toren draagt ook duidelijke laat gotische kenmerken en is markant; de achthoekige vorm van de klokkenverdieping komt niet zo heel veel voor in Nederland,’ aldus Snaterse.

Mooi dat de naam van bouwheer Lubbertus zo nadrukkelijk wordt vermeld. Vaak is het de architect die in beeld komt zoals bijvoorbeeld bij de Cuyperskerken waarvan er wel 100 in Nederland staan.

De anderhalve kilometer leiding van de vloerverwarming wordt deze dagen uitgetest. De huidige bouwers hopen de renovatie van de Johanneskerk in april   gereed te hebben. Dan wordt het verder ingericht en het orgel geplaatst. Dan is het klaar voor het jubileum op die 17e september.

*zie voor de volledige tekst www.johanneskerk-laren.nl

Related posts