Bouw in aantocht

Het schiet op bij Scoutingvereniging Maggy Lekeux en de bouw is in zicht. De vereniging is al een aantal jaren druk bezig met de realisatie van een nieuw clubhuis. Inmiddels is de bouwaanvraag ingediend, is 95% van de financiële dekking bereikt en zijn de gesprekken met de leveranciers in afronding. Joost Gijzel, voorzitter van de bouwcommissie is blij: “Ja ik ben aardig trots op het resultaat tot nu toe. De architect heeft de functionele wensen goed weten om te zetten in een praktisch en mooi ontwerp wat past in deze omgeving. Ook qua financiën zijn we er bijna”

Foto: op de locatie zijn inmiddels de witte noodcontainers verwijderd en word het terrein klaar gemaakt voor de nieuwbouw.

Het nieuwe gebouw van de scoutingvereniging voldoet aan de nieuwste bouwnorm (BENG) van 2021. “Een nieuw gebouw moet toekomstbestendig zijn. We hebben de lat expres hoog gelegd als het gaat om isolatie, circulair bouwen, energiebeperkende maatregelen enzovoorts. Je zet zo’n gebouw maar één keer neer dus moet het voor tig jaar goed zijn. Uiteindelijk ga je daarna kijken wat praktisch en haalbaar is om terug te schalen naar wat mogelijk is binnen je financiën. Daar is een mooie mix uitgekomen”. De scoutingvereniging wil energieneutraal kunnen draaien. Er wordt gewerkt warmtepomp en warme lucht verwarming en gekookt op inductie met stroom die hoofdzakelijk weer door hun eigen zonnepanelen wordt opgewekt. “Het past mooi binnen scouting om zowel in de bouw als in het gebruik van het gebouw zo goed mogelijk met milieu en natuur om te kunnen gaan” aldus Gijzel. Dat het plan ook lokaal op steun kon rekenen blijkt wel. Naast de gemeente Laren en Eemnes, die een belangrijke financiële bijdrage bieden, hebben ook lokale ondernemerskringen, fondsen en particulieren financiële ondersteuning geboden. Er is nog steeds een kleine twintig duizend euro nodig, maar Gijzel is er gerust op dat dit goed komt. “We zijn enorm blij met de giften van bedrijven, organisaties en vooral ook de gulle particulieren die we hebben mogen ontvangen. Hartverwarmend, zeker nu veel van onze eigen opgezette financiële acties kunnen niet doorgaan door de corona. Je bent dan toch aangewezen op online initiatieven en dan mis je toch snel het persoonlijk contact” Gijzel is er gerust op dat het goed komt. “In de afgelopen weken zijn er nog diverse organisaties en personen benaderd. Je merkt duidelijk dat, nu we er bijna zijn, mensen bereid zijn om ons te helpen met dat laatste stukje”.

Een belangrijke andere ambitie is het werken met lokale ondernemers “Er is meer dan voldoende kennis lokaal aanwezig. Dan is het logisch dat je dit uit Laren en Eemnes haalt. Als is het maar omdat ook die Gemeenten mee investeren. Zo vloeit enerzijds die gemeentelijke investering een beetje terug in de lokale economie en creëer je daardoor meer lokale betrokkenheid. Anderzijds beperken we daarmee ook weer de verkeersbewegingen rondom de bouw wat aansluit om die milieu ambitie. Zowel de architect, constructietekenaar, aannemer, hovenier en divers andere leveranciers, ze komen allemaal uit de buurt.”
Voor de Scoutingvereniging is het nu wachten op de bouwvergunning waarna men zal gaan starten. De bouwstart zal vergezeld gaan met de onthulling van een projectbord waarop voor alle voorbijgangers te zien is wat er wordt gebouwd. Ook zullen alle sponsoren worden vermeld.
Gijzel: “Hopelijk kunnen we dat de aankomende weken nog aanvullen met nieuwe donateurs en sponsoren om zo die laatste paar procent te realiseren. Als alles loopt zoals gepland zullen we een ieder die interesse heeft dan ook kunnen uitnodigen voor de opening in September. Hopelijk zijn we dan ook verlost van het Coronavirus zodat zo’n opening groot gevierd gaan worden!”

Related posts