JEUGDBRANDWEERKORPS BLARICUM

Vanaf maandag 19 april a.s. gaat brandweer Blaricum starten met het werven van  jongeren voor de jeugdbrandweer. Post Blaricum krijgt het derde jeugdbrandweerkorps in het Gooi. De posten Huizen en Bussum hebben enkele jaren geleden al een eigen Jeugdbrandweer opgericht en nu gaat ook Brandweer Blaricum werven binnen de BEL. Ze zoeken niet alleen enthousiaste jongens en meiden uit Blaricum, maar zeker ook uit Eemnes en Laren om samen een nieuw jeugdbrandweerkorps te vormen.

Het coronavirus zorgde ervoor dat de planning enige tijd werd opgeschoven tot alles weer veilig zou zijn.  Maar ondertussen gaan de voorbereidingen voor de komst van dit jeugdkorps gewoon door. Is er eigenlijk wel animo voor een jeugdkorps? Brandweervrijwilligers Robert-Jan Stekelenburg en Stefan Keijer vertellen enthousiast over de kinderen die met regelmaat met hun ouders komen kijken bij oefeningen. ‘Soms komen ze langs op de kazerne en mogen ze bijvoorbeeld in een echte brandweerauto plaats nemen. Ook is er altijd veel aandacht vanuit de jeugd tijdens de brandweeractiviteiten op het Oranjeweitje. Er bestaat geen twijfel, er is voldoende animo om een eigen jeugdbrandweerkorps te vormen. Als wij gaan werven zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 16 jaar welkom om zich aan te melden. Ze krijgen allemaal een medische keuring en als alles helemaal goed is krijgen ze een eigen brandweerpak, helm en laarzen maar ook een poloshirt, T-shirt en een jas met het logo Jeugdbrandweer erop. Iedere maandagavond van 19.00 uur tot ongeveer 21.00 uur gaat de Jeugdbrandweer oefenen.’

Brandjes blussen?

Wat doet een brandweerman of vrouw nu eigenlijk en wat gaan jullie de jeugd leren? Robert-Jan en Stefan leggen uit de jongeren op een speelse manier te laten kennismaken met het brandweer vak. ‘Ze leren natuurlijk alles over brandbestrijding, slangen rollen en levensreddend handelen. In november vorig jaar heeft een 15 jarige jongen uit Rotterdam het leven gered van een meisje op school tijdens wiskundeles. De jongen gaf aan dat hij meteen kon handelen omdat hij dit had geleerd bij de jeugdbrandweer. Dit bewijst maar hoe ontzettend belangrijk de kennis is die je leert bij de Jeugdbrandweer. Als brandweerman of vrouw moet je kunnen reanimeren, maar ook bomen kunnen zagen. Er worden ook jeugdwedstrijden georganiseerd. Naast de praktijk leert de jeugd  ook achter de computer de fijne kneepjes van het vak.

Werving

Stefan en Robert-Jan maken zich zorgen over de toekomst van de vrijwillige brandweer. ‘Het is nu al ontzettend lastig om vrijwilligers te binden aan de brandweer. Misschien komt de jeugd er tijdens de oefenavonden wel achter dat hun interesse meer ligt bij bijvoorbeeld de Reddingsbrigade. Alle jeugd die doorstroomt naar de vrijwillige brandweer is mooi meegenomen. Met het opzetten van een jeugdbrandweerkorps hopen we in ieder geval een paar jongeren aan ons te binden. Het is leuk en leerzaam maar ze moeten er wel echt helemaal achter staan. En de ouders natuurlijk ook. We gaan starten met een mooie wervingsvideo voor de groepen 8 van de basisscholen in de BEL gemeenten. Ze krijgen naast visuele beelden ook een informatiepakket en we hopen dat de jongens en meiden net zo enthousiast worden als wij zijn.’

Voor wie interesse heeft; bezoek dan de Facebookpagina van ‘jeugdbrandweer Blaricum’ voor meer informatie. De wervingsvideo zal daar binnenkort ook te zien zijn. Onder de naam ‘jeugdbrandweer Blaricum; zijn ze ook op Instagram en Facebook te vinden. Vanaf 19 april a.s. is Brandweer Blaricum er helemaal klaar voor!

Related posts