TAKKENHEKEL

Op last van de Gemeente Eemnes worden iedere vier jaar de lindebomen in de Kerkstraat snoeihard van hun takken ontdaan. Deze meedogenloze actie is deels ingegeven door klachten van bewoners over de ‘overlast’ die zij van deze bomen hebben.
De kaalslag in dit historisch straatje toont een troosteloos beeld.
De uitgeklede lindeboom is verworden tot een pispaal.
Hoor hem zachtjes treuren!

TAKKENHEKEL
Waar ik ooit als fiere linde
wijdvertakt te bloeien stond
Waar de doffer in mijn lover
opgewonden zijn beminde
tortelend op een zijscheut vond
Sta ik nu ontdaan van takken
tot op mijn kale bast beknot
als een mosachtige knekel
naar een ware boom te snakken
Vanwaar deze takkenhekel
vanwaar in hemelsnaam dit lot
Kan de mens geen tak meer velen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
vreest hij soms de honingdauw
ducht hij  mogelijk mijn lommer
of een takje dat met windkracht
op zijn auto vallen zou
Moet ik het als boom ontgelden
ben ik vogelvrij verklaard
Is het blik meer dan een linde,
dan een duif en zijn beminde,
dan milieu en aanblik waard?

Related posts