Kunstenaarsduo MyR wint publieks- èn juryprijs zevende kunstroute Eemnes

Terwijl de regen in het Belgische Spa de formule 1 wedstrijd volkomen onmogelijke maakte, trokken deelnemers en bezoekers van de zevende kunstroute in Eemnes zich op 29 augustus niks aan van de gestaag vallende motregen. Op 42 locaties langs de Wakkerendijk en de Meentweg hadden de kunstenaars bijzonder veel werk gemaakt van hun exposities, ingericht in diverse ruimten zoals schuren, tenten, tuinhuisjes of ateliers. Achter restaurant Het Oude Raadhuis was ’s middags de centrale locatie van deze dag en daar lieten koren, bandjes en een Djembégroep de bezoekers genieten van hun kwaliteiten. Ook op andere locaties waren er kunstenmakers actief: zo speelde een kleine cast van toneelvereniging Deo et Arti een kort stuk uit de nieuwe productie Blind Date, danste een afvaardiging van de Danscompagnie op het gras in een voortuin, zong Gerard Wortel op geheel eigen wijze zijn geestige liedjes en trok Gerda Bramer wandelend met haar trekharmonica langs de route.

Tijdens de afsluitende prijsuitreiking prees burgemeester Roland van Benthem allereerst de bezoekers en deelnemende kunstenaars, omdat ze zich niet door de regen uit het veld hadden laten slaan. De stichting Een Dijk van Kunst en Cultuur werd gecomplimenteerd met de vlekkeloze organisatie en het doorzettingsvermogen om ondanks de beperkingen het evenement toch georganiseerd te krijgen. De burgemeester maakte vervolgens bekend dat Myriam Wijgman en Rob van Schalwijk (MyR) van de bezoekers de publieksprijs 2021 hadden gewonnen. In totaal hadden 262 bezoekers hun stem uitgebracht en een groot deel van de stemmen waren op MyR uitgebracht.

Juryvoorzitter Helen Schretlen maakte vervolgens bekend dat Myriam Wijgman en Rob van Schalkwijk dit jaar ook de Eemnesser Cultuurprijs 2021 hadden gewonnen.

De jury had eind mei al vijf kunstenaars genomineerd. Het kunstenaarsduo  MyR (Myriam en Rob) was toen opgevallen door een bijzonder schilderij van een stadslandschap . De jury schreef toen:  Het stadslandschap dat specifiek door deze kunstenaars is gemaakt, is zo mooi ingewikkeld. Het kleurcontrast werkt samen met de geabstraheerde kenmerken. Het ruimtelijk bewustzijn construeert een ​​atmosferische illusie, die de kijker naar de stedelijke omgeving trekt. De sfeer van dit werk is voelbaar en een wonder om te zien. dat de jury blij verrast was met de totale presentatie in de paardenboxen en de diversiteit van verschillende kunstuitingen.

De expositie die Myriam en Rob bijzonder smaakvol hadden ingericht in de paardenboxen van Stal de Paardenstek van Ton Rigter, blies de jury bijna van de sokken. Veel kunstwerken maakten diepe indruk en wisten de juryleden te emotioneren. Een uitstekend vormgegeven collage van een rode kimono spatte werkelijk van het doek en Myriam en Rob werden ook geprezen voor hun originele kijk op kunst en de manier waarop ze hun onderwerpen verbeelden.

Sahar Kader, vorig jaar ook winnaar van zowel de prijs van de vakjury als van de bezoekers, reikte de Eemnesser Cultuurprijs 2021 uit.

Een overzichtstentoonstelling met stukken van de meeste deelnemers is tot en met vrijdag 24 september tijdens kantooruren te bezoeken in de expositieruimte van Kijkoor, Eikenlaan 4 in Eemnes. Op de website www.dijkvankunstencultuur.nl presenteren alle kunstenaars en kunstenmakers zich en is een sfeerimpressie met foto’s geplaatst.

De voorzitter van Een Dijk van Kunst en Cultuur, Reggie van Berkel, sloot de kunstroute 2021 tenslotte af met de toezegging dat het evenement in 2023 weer georganiseerd zou worden en riep  de kunstenaars op om weer lekker aan het werk te gaan en een nieuwe collectie op te bouwen.

Related posts