Meedoen in Blaricum en Eemnes

Ook mensen die slecht ter been zijn of met een visuele beperking moeten overal naar toe kunnen. Zij zouden zo min mogelijk hindernissen moeten ervaren als zij de straat opgaan. Dat is een uitgangspunt van ‘inclusiviteit’ (iedereen mag meedoen) van het VN-verdrag ‘Handicap’ dat in 2016 ook door Nederland is ondertekend. 

Gemeenten zijn verplicht een plan te maken voor een geleidelijk steeds betere toegankelijkheid van de openbare ruimte. En wel, zegt het VN-verdrag, in samenwerking met de betrokkenen (‘…nothing about us without us’).  In de BEL-gemeenten is het er nog niet van gekomen.  

Het is niet dat er helemaal niets gebeurt. In Eemnes heeft de wethouder voor de openbare ruimte in samenspraak met BasBEL een plan gemaakt (en al gedeeltelijk uitgevoerd) voor extra zitbanken. Goed werk, omdat een rustpunt onderweg soms net het verschil maakt tussen wel of niet zelfstandig de deur uit durven gaan.

Laren is nog wat actiever. Daar staat de wethouder regelmatig in de krant met aanpassingen aan bijvoorbeeld trottoirs of de inrichting van een pleintje, waarmee het makkelijker en veiliger wordt alle voetgangers, met of zonder beperking.

Dat er in Laren meer gebeurt is vooral te danken aan het particulier initiatief van het Toegankelijkheidsteam Laren. De drijvende kracht daarachter is Irmy Vos. Samen met andere ervaringsdeskundigen (Irmy zelf is slechtziend) beoordeelt zij nieuwe plannen voor het openbaar gebied of maakt zij ‘rondes’ om vast te stellen wat verbeterd zou moeten worden voor vooral minder-validen, ouderen of bijvoorbeeld moeders met kinderwagen. Het team in Laren geeft verder meldingen door, en houdt bij wat de gemeente er mee doet.

Vanwege het belang en het succes van het Toegankelijkheidsteam Laren roept het Bestuur van BasBEL vrijwilligers op voor net zulke teams in Blaricum en Eemnes. Irmy Vos heeft beloofd de nieuwe teams informatie en tips te geven. Aanmelden kan bij secretaris Ellen de Valk: telefoon: 035-5316079 of per email: secretaris@basbel.nl. ‘En het is nog leuk werk ook’, verzekert Irmy.

Related posts