WANDELEN VOOR WATER IN MALAWI (Afrika)

DOOR DE POLDER VAN EEMNES

Gastlessen over Water voor de basisscholen

De Rotary Laren Blaricum geeft op 2 maart gastlessen over WATER voor de groepen 7 en 8 van de  basisscholen Maria School  en De Zuidwend in Eemnes.  

Een polderwandeling  op 23 maart van 6 km hoort hierbij. Leerlingen van groep 7 en 8 nemen zes liter water in een rugzak mee zoals ook de kinderen – hun leeftijdsgenoten- in Malawi dit iedere dag doen. De burgemeester van Eemnes en de wethouder Wilma de Boer zullen de kinderen in de polder bij de pauzeplek na 3 km toespreken.

Het eerste doel van het project is om kinderen bewust te maken van het belang van water en van het feit dat er nog veel kinderen zijn die een tekort aan water hebben. Het tweede doel is om twee of drie waterpompen te installeren in de dorpen. De kinderen moeten elke dag naar een bron lopen en komen met ongeveer 6 liter water terug naar huis.

Na de gastlessen gaan de kinderen twee weken geld ophalen bij familie, buren, vrienden etc. Dit wordt dan gebruikt voor de waterpompen in Malawi. We werken samen met onze partner Stichting Chikondi en de Rotary Malawi om deze projecten lokaal uit te voeren. Ook in Huizen en Blaricum wordt gewandeld voor water georganiseerd door de lokale Rotary Clubs Centaurea en Gooimeer.

Malawi is zo’n gebied in Afrika waar de Rotary Laren Blaricum en  al een aantal jaren hulp biedt. Er wordt een lokale partij geselecteerd, die in een dorp de pomp installeert waarmee vers en schoon water kan worden opgepompt. De kinderen wordt uitgelegd  in zang (!), hoe dat werkt. Schoon water zorgt er voor dat er geen ziektes uitbreken.

Twee van de gastdocenten wonen in Eemnes. Dieneke Bloemkolk heeft als arts gewerkt in Malawi en  Willem van Spronsen heeft drie weken in Malawi getekend.

Gerard Beentjes zal een speciaal voor het doel gemaakt gedicht – WANDELEN VOOR WATER MALAWI & EEMNES –  voordragen op woensdag 23 maart om 12.00 uur  voor  het plein van Het Huis van Eemnes als de kinderen zijn teruggekomen van hun toch wel zware  tocht van 6 km met 6 liter water in hun rugzak. Daar krijgen de kinderen ook een versnapering.  Vervolgens spreekt de burgemeester van Eemnes de kinderen toe.

Ook de brandweer  van Eemnes en het Huis van Eemnes werken met enthousiasme mee, naast de volle medewerking  van het gemeentebestuur van Eemnes.

Voor verder inlichtingen:

ROTARY LAREN BLARICUM

Willem van Spronsen

0651858329

w.vanspronsen@xs4all.nl

Related posts