STADSKOOR EEMNES GAAT WEER ZINGEN!

Op zondag 15 mei zal het Stadskoor Eemnes na een periode van bijna drie jaar weer een uitvoering geven. De afgelopen jaren hebben we door corona maar heel beperkt “live” met elkaar kunnen zingen. Alles is gedaan om de continuïteit te waarborgen. Online repetities, repetities in de grote ruimtes van het Huis van Eemnes en buiten zingen op het pleintje van de ijsclub in Eemnes, onze vaste repetitie locatie.
De laatste maanden repeteren we weer als vanouds iedere maandag en dat is geweldig. Na zo’n periode ben je je weer extra bewust van de energie, die je krijgt van het samen muziek maken. Maar vooral kijken we uit naar een uitvoering met U allen, ons publiek.

Na ons unieke programma van 2019, Dido en Aeneas van Purcell in een nieuwe Nederlandse vertaling, opperden onze twee musicerende dirigenten (een countertenor en een cellist annex operazanger in spé) het idee om zang en cellospel te combineren voor het nieuwe programma.

De kern van dit programma wordt gevormd door drie kwartetten van Anton Arensky. De Russische componist schreef deze stukken speciaal voor vierstemmig koor en cello.

Ook Svyati, een lofzang in Kerkslavisch, werd gecomponeerd voor cello en koor door John Tavener.

Het programma is verder aangevuld met een gedeelte van een compositie van Pavel Chesnokov, waarbij de cello de rol van basso profondo vervult.

In de afgelopen jaren heeft Stadskoor Eemnes dus een programma ingestudeerd, dat voor een deel uit Russische muziek bestaat. Deze keuze is dus lang voor de recente oorlogshandelingen tot stand gekomen.

Net als iedereen verfoeien wij het optreden van de Russische president en zijn leger in Oekraïne. Wij zijn in onze gedachten bij de mensen, die het ontbeert aan de vrijheid, die ze zo hard nodig hebben en ieder, die  wordt getroffen door deze oorlog. Wij hopen, dat deze muziek ontroert en troost biedt voor ieder in deze moeilijke tijd.

Heel toepasselijk is de tekst van Svyati:

O HEILIGE GOD, HEILIG STERK EN ONSTERFELIJK, WEES ONS GENADIG.

Dit stuk werd trouwens ooit voor het eerst uitgevoerd door een Oekraïens koor in de kathedraal van Kiev.

Verder bestaat het programma uit een aantal favorieten uit ons repertoire.

  • Remember, van Henry Purcell. Geschreven in de tijd, dat Purcell werkte voor William and Mary; voor wie hij ook de prachtige begrafenisrites schreef.
  • O Radiant Dawn, een antifoon voor de periode voor kerst gecomponeerd door James Macmillan, een hedendaagse Schotse componist
  • Ubi caritas; een loflied uit de Rooms-Katholieke Kerk, waarvan de tekst wordt toegeschreven aan Paulinus van Aquileia in 796. Wij zingen twee verschillende composities van dit stuk.
    Die van Ola Gjiello; een schitterend koorstuk van deze hedendaagse Noorse componist. Gjiello werd geïnspireerd door Maurice Duruflé; zijn versie staat ook op het programma.

Wij wensen U, maar vooral ook de Oekraïners en de Russen VREDE.

Hopelijk geniet u evenveel van het luisteren, als wij van het instuderen. We hopen U daarom allemaal weer te ontmoeten op 15 mei om 15.30 in de Johanneskerk, Naarderstraat 5 / Bij den Toren 2 in Laren.

Kaarten zijn te koop in de kerk, voorafgaand aan het concert, voor 10 euro inclusief consumptie.

Kom op tijd, de kerk heeft slechts 100 plaatsen!

Related posts