Mozart op zijn best

Op donderdag 16 juni, 12:00 uur, vindt er een bijzonder concert plaats in het ‘Huis van Eemnes’ (Noordersingel 4). Pianiste Annette Middelbeek is daarin de spil. Op het programma staan werken voor piano vierhandig en voor piano met blazers.

Dit Kwintet voor piano, hobo, klarinet, hoorn en fagot was destijds revolutionair. Alle vijf instrumenten spelen een prominente rol. Maar ook de combinatie van de solo-blaasinstrumenten onderling, alsmede het samenspel van elk van hen met de piano is daarin van groot belang. Mozart zelf beschouwde het destijds als het beste stuk dat hij tot dan toe had geschreven. In feite staat dit stuk aan de wieg van het bewustzijn van klankkleur zoals dat in de 19e eeuw een grote rol zou gaan spelen.

Na zijn verhuizing naar Wenen had Mozart de ‘ouderwetse’ polyfonie ontdekt. In een bibliotheek vond hij handgeschreven kopieën van Fuga’s uit ‘Das Wohltemperirte Klavier’ van Bach. Dit werd voor hem een grote inspiratiebron! In ultieme vorm vinden we dat terug in zijn grootse Fantasie in f-klein, oorspronkelijk geschreven voor een ‘Flötenuhr’. Mozart had een afschuw voor dergelijke speeldozen, maar omwille van het geld nam hij de compositieopdracht aan. Het werd echt een wonder van muziek! Tien jaar na Mozart’s verkocht weduwe Constanze de resterende manuscripten van Mozart aan een uitgever, waaronder ook deze Fantasie. Deze liet het stuk arrangeren voor vierhandig piano, want daar bestonden inmiddels klanten voor! Of men zich toen echt realiseerde wat dit voor een wonder van compositietechniek was, valt te betwijfelen. Maar voor onze moderne oren is er heel veel te beleven aan deze muziek!

De toegang bedraagt 12 Euro. Reserveren is mogelijk op www.scarbomusica.nl/bespreking.php of via telefoonnummer 035-5380827.

Related posts