De Historische Kring Eemnes vertelt

Gastvrijheid slecht beloond

Het gebeurde in 1911.

Een raadslid tevens eigenaar van een café/tapperij in Eemnes vierde zijn zilveren bruiloft en had de hele dag gasten op bezoek. De zaak was voor die gelegenheid gesloten en de bezoekers werden in zijn woning bij het café ontvangen. Wel was de behuizing een beetje krap en daarom mochten de gasten ook in de gelagkamer zitten. Zo was er ruimte voor elke gast.

Om kwart over tien die avond verscheen de veldwachter met twee collega’s bij jubilerende echtpaar. Zij feliciteerden hem en ontvingen een oorlam (zeer oude jenever), die gretig werd aanvaard. Doch toen dit versnaperingetje goed en wel naar binnen was gegoten, vroeg de veldwachter of de jubilaris wel  ‘verlof’ had om na tienen nog wel te mogen tappen. Nee, het bleek dat de man deze niet had aangevraagd. Hij dacht waarschijnlijk dat dat niet nodig was omdat hij die ruimte op dat moment privé in gebruik had en de gasten niet hoefden te betalen.

En wat je niet verwachtte gebeurde; de ondankbare veldwachter maakte toen proces-verbaal op tegen zijn jubilerende gastheer.

De eigenaar was hierover zeer verbolgen en ging hiertegen in beroep bij het kantongerecht in Amersfoort. Helaas kreeg hij daar niet zijn gelijk: Voor het te laat sluiten van de tapperij kreeg hij een boete van f 2 óf 2 dagen hechtenis. De boete was weliswaar symbolisch, immers f 2 toen is nu een bedrag van ruim € 50, maar komt voor het gevoel onredelijk over. De veldwachter zal met zijn optreden in het dorp geen vrienden hebben gemaakt..!

Nieuwsgierig naar meer  historie van onze mooie gemeente? Wordt dan lid! Zie hiervoor de website: historischekringeemnes.nl

Onderschrift foto:   Wakkerendijk ter hoogte van nr. 258

Related posts