Woningbouw voor starters

Het onderwerp waar we steeds weer over horen en lezen. Jongeren en starters zijn in deze markt ten einde raad en willen eindelijk zelfstandig wonen. 

Bij bouwplannen die op social media komen te staan, lezen we steeds weer ‘kom op dit kunnen onze jongeren niet betalen’. De gemeente daarvan de schuld geven is niet helemaal realistisch, want de woningmarkt is ontploft en de koophuizen die er zijn worden alsnog overboden. Nieuwbouw is enorm duur, enerzijds door alle duurzaamheidseisen, anderzijds door de schaarste aan bouwmaterialen, waardoor de prijzen enorm gestegen zijn. Minister de Jonge wil dat gemeenten meer goedkope woningen gaan bouwen en hij legt uit dat woningen tot de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens zijn, die op dit moment € 355.000,- is. En natuurlijk weten we allemaal dat dit voor starters een enorm bedrag is.

Wat doet de huidige coalitie hieraan?

• De komende twee jaar bouwen we in Eemnes ruim 140 huur- en koopwoningen waarvan 65 procent in het sociale en betaalbare segment. Het betreft Hink Stap Sprong, De Hilt en Het Plukveld in de Zuidbuurt.

• Voor de Noordbuurt zijn een dertigtal ‘huur’ tiny houses gepland.

• Voor de afronding van de Zuidbuurt zal in de laatste twee jaar kleiner gebouwd gaan worden: boven- en benedenwoningen en appartementen waarbij, naast sociale huurwoningen, koopwoningen van maximaal € 250.000,- gebouwd worden.

Daarnaast blijven we deze raadsperiode zoeken naar allerlei oplossingen waarbij starters een goedkopere woning kunnen kopen, zoals met koopstart. Net als vroeger de premie A en premie B woningen.

Fractie DorpsBelang

Related posts