Leven van de wind

De provincie Utrecht heeft de gemeenten, dus ook Eemnes, gevraagd een extra bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie. Bij voorkeur met grote windturbines. De provincie heeft onder andere locaties langs de A1 en de A27 in gedachten.

Het college van DorpsBelang en het CDA wil daar niets van weten. Eventueel zouden een aantal zonnepanelen langs de A1 nog mogen over een aantal jaren. Als PvdA vinden we dat geen serieuze bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem. Als de provincie dat ook zo ziet, dreigen zij de regie over te nemen en komen er dus grote windmolens in Eemnes. Dat wil niemand, ook de PvdA niet.

Wij denken echter dat er toch een mogelijkheid is waarmee we een serieuze bijdrage leveren, en die goed is voor onze inwoners. Ten zuiden van de A1 in de buurt van knooppunt Eemnes zouden drie veel kleinere windmolens geplaatst kunnen worden. Die staan niet in het open landschap en leveren veel meer energie op dan een zonneveld. Genoeg voor de huishoudens van Eemnes. Ze kunnen ook worden gekoppeld aan de bestaande aansluiting bij het zonneveld. Daarmee bespaart de gemeente jaarlijks een fors bedrag en hoeft de netbeheerder niets te doen. Als de inwoners van Eemnes eigenaar worden en bijdragen aan de financiering, kunnen we er nog wat aan verdienen ook. Leven van de wind dus. De PvdA zal een concreet plan uitwerken. Fractie PvdA

Related posts