Wie is nog te vertrouwen?

‘Het vertrouwen in de tweede kamer in tien jaar tijd niet zo laag als nu’. Deze kop stond afgelopen week op de website van de NOS. Het vertrouwen in politici in het algemeen vertoont een dalende trend volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en tegelijkertijd heeft een grote meerderheid wel vertrouwen in gezaghebbende instanties zoals de politie en rechters. Ik kan me wel voorstellen dat mensen dit zo ervaren, want er zijn nogal wat situaties waarin we allemaal geraakt worden. Of je nu bijvoorbeeld agrariër, ondernemer, gepensioneerde, vluchteling of ambtenaar bent, we ontkomen niet aan het maken van keuzes die linksom of rechtsom effect gaan hebben. En een positief effect voor de een, heeft vaak een minder positief effect voor de ander.

Wellicht is het dan een mooi gegeven dat het vertrouwen in de medemens de afgelopen jaren juist is gestegen. Want vooral de invloed van ‘onze medemens’ maakt het verschil. Niet alleen de mensen die het hardste roepen, maar vooral de mensen die genuanceerd en onderbouwd hun stem gebruiken om te helpen de juiste beslissingen te nemen. Door goed te blijven luisteren wat iedereen te zeggen heeft, kunnen politici op hun beurt hun werk beter doen. Volksvertegenwoordiging is namelijk niet alleen tijdens verkiezingen van belang, maar vooral de periode erna.


Pascal Defferding
D66 Eemnes

Related posts